Företag

Vad är onboarding?

Vad är onboarding?

Förr pratade man om en introduktion för en nyanställd, numer pratar man om onboarding. Egentligen handlar det om mycket mer än enbart ett namnbyte. En onboardingprocess är ett väl genomtänkt koncept för att så snabbt som möjligt få din nya medarbetare känna sig välkommen men också för att denne ska kunna leverera resultat så fort som möjligt. Vi berättar mer om onboardingprocessen i denna artikel.

Onboarding av nyanställda

Man pratar om onboarding egentligen helt och hållet för nyanställda. Detta gör att onboarding av nyanställda skiljer sig ifrån onboarding för de som eventuellt återkommer till företaget. Då brukar man säkerställa dessas återgång via det som kallas reboarding. Detta gör att onboarding för nyanställda utgår mycket från att den nyanställde kommer till något helt nytt. Därför har den nyanställda först haft en preboardingprocess i hemmiljö och lärt känna företaget en aning, men sedan tar onboardingprocessen vi när den nyanställda ska börja på företaget.

Vad innehåller onboarding?

Onboarding är ett systematiskt och strategiskt väl genomarbetat koncept. Det handlar om att säkerställa att din nya medarbetare får de viktigaste insatserna direkt. Du måste därför som företagare gå igenom exakt vad det är som en ny medarbetare behöver. Specificera detta och lägg in i ett LMS och låt din nya medarbetare direkt bli en del av arbetslaget. En digital onboardingprocess skapar både inkludering och engagemang. Tänk på att preboarding redan ska vara genomförd, vilket gör att den nyanställde ska känna sig välkommen och bekväm med era system redan innan onboardingprocessen börjar. En första del av onboardingprocessen måste därför vara att säkerställa att preboarding har fungerat som den ska.

Ska det vara chefen som sköter allt?

Erfarenheten visar att det inte ska vara chefen som sköter onboardingprocessen. Det bör istället hanteras av en person i företag som är van att hantera medarbetares intoduktion. En chef har många andra viktiga huvuduppgifter och kan vara en del av onboardingprocessen men ej sköta den. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *