Bra tips

Det är värt satsa på övervakning med bra kvalitet på bilden

Det finns olika nivåer med det mesta och just med övervakning bör man inte tumma på kvaliteén. Det är lätt att tänka att alla kameror är likvärdiga men så är det inte och då jag är fotograf har jag lite mer expertis skulle jag säga. Det finns en anledning varför vissa kameror kan se i mörkret, i disiga förhållande och så vidare. Häng med när jag berättar lite på djupet över varför du får vad du betalar när du väljer en dyrare och bättre kameraövervakning.

Vad gör bildkvaliteten bra i kameraövervakning?

 • Upplösning

Upplösning är kanske den mest uppenbara faktorn. En högre upplösning ger skarpare och tydligare bilder. För att identifiera detaljer som ansikten och registreringsskyltar behövs minst 1080p, men 4K blir allt vanligare och erbjuder ännu bättre klarhet.

 • Bildfrekvens

Bildfrekvens, mätt i bilder per sekund (fps), påverkar hur smidigt video spelas upp. Standard för övervakning är 30 fps, men högre frekvenser kan vara bra för att fånga snabba rörelser utan suddighet. Hög bildfrekvens är viktig i områden med mycket aktivitet, som entréer eller parkeringsgarage.

 • Liveövervakning och inspelning

Fördelar med liveövervakning

Liveövervakning låter säkerhetspersonal reagera direkt på vad som händer. Det är avgörande för att stoppa brott och hantera nödsituationer effektivt. Med realtids åtkomst kan man agera direkt vid misstänkt aktivitet eller farliga situationer.

 • Nattseende

Nattseende är avgörande för övervakning dygnet runt. Kameror med infraröd (IR) belysning kan se i totalt mörker. Titta efter kameror med lång IR-räckvidd och bra IR-filter för att säkerställa att bilderna är tydliga även på natten.

 • Brusreducering

Brusreducering är en teknik som minskar bildbrus, vilket förbättrar klarheten. Detta är särskilt viktigt i lågljusmiljöer. Kameror med 3D-brusreducering (3DNR) tenderar att prestera bäst.

 • Objektiv och Sensorer

Objektiv och sensorer har också stor betydelse. Kameror med större sensorer fångar mer ljus, vilket förbättrar bildkvaliteten. Vidvinkelobjektiv kan övervaka större områden, men se till att de inte förvränger bilden för mycket.

 • Bildstabilisering

Bildstabilisering hjälper till att hålla bilderna skarpa även om kameran vibrerar eller rör sig. Detta är särskilt viktigt för utomhuskameror som kan påverkas av väderförhållanden.

 • Övrigt som är viktigt

Fördelar med inspelning

Inspelning är lika viktigt som liveövervakning. Inspelningar används för utredningar och som bevismaterial. Moderna kameror erbjuder både lokal lagring och molnlagring. 

 • Varför ljud är viktigt

Ljud ger extra kontext till händelser och hjälper till att identifiera röster och andra ljudsignaler. Genom att kombinera bild och ljud får du en mer komplett bild av vad som händer, vilket är viktigt för att förstå situationen fullt ut.

Dela videos från inbrottet med polisen

När du har haft inbrott kan övervakningskameror vara ovärderliga för att hjälpa polisen. Här är hur du gör det:

 1. Säkra bevis: Så fort du upptäcker ett inbrott, kontrollera dina övervakningsbilder och säkra dem. Exportera de relevanta videoklippen eller bilderna till en säker plats, som en USB-sticka eller en molnlagringstjänst.
 2. Kontakta Polisen: Ring polisen direkt och anmäl inbrottet. Berätta att du har övervakningsbilder som kan hjälpa dig i utredningen. Ge en kort beskrivning av vad bilderna visar och hur de kan vara användbara.
 3. Dela bilderna: När polisen kommer till platsen, var du redo att visa dem bilderna eller videoklippen. Om polisen inte kan ta emot digitala bevis på plats, fråga hur du bäst kan överföra dem – via e-post, molntjänst eller genom att lämna över en fysisk kopia.
 4. Följ upp: Efter att ha delat materialet, håll kontakt med polisen. De kan behöva ytterligare information eller kopior av fler bilder. Var samarbetsvillig för att hjälpa dem så mycket som möjligt.
 5. Informera försäkringsbolaget: Glöm inte att informera ditt försäkringsbolag om inbrottet. De kan också behöva kopior av övervakningsbilderna för att behandla ditt försäkringsanspråk.

Jag skulle även vilja tillägga att det kan vara smart att tagga vissa saker i hemmet som många vill sno med GPS. Sen bör du även tänka över hur du kan inbrottssäkra ditt eget hem, det kanske kan vara värt att ha exempelvis ett kassaskåp för dyra smycken och det kan vara bra att ha lås på vissa vinskåp. För när det gäller inbrott, det som tar tid att bryta upp kommer inte prioriteras på samma nivå. Sen personligen, du kanske inte borde dela hela ditt hem på sociala medier för det är liksom som en visning till potentiella tjuvar vad du har som kan vara värt ett inbrott. rlo är ett märke som tillverkar övervakningskameror och säkerhetslösningar för hem och företag. Arlo kamera är kända för sina trådlösa och batteridrivna modeller, som ofta erbjuder högupplöst video, nattseende, rörelsedetektering och möjlighet att strömma video till mobila enheter i realtid.

Om du har mycket dyrbarheter i ditt hem är det viktigt att du är medveten om de regler och rekommendationer som försäkringsbolagen har.

För att minimera riskerna och uppfylla försäkringsvillkor, kan försäkringsbolagen kräva vissa säkerhetsåtgärder:

 • Larm: Installera ett godkänt larmsystem som är kopplat till en larmcentral.
 • Säkerhetsdörrar: Ha säkerhetsdörrar och lås av hög kvalitet.
 • Värdeskåp: Förvara särskilt värdefulla föremål i ett certifierat värdeskåp.

Liksom allt kan inte lämnas åt slumpen…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *